Rio Dulce - Livingston

Igar tog vi en dagstur till Livingston. Det ar den kuststaden manga svarta bor i, sk Garifunas, som jag nog redan namt (historien gar tillbaka till slavtiden och efter en revolution sa lamnade britterna av de svarta slavarna pa on Roatan i Honduras och sedan har de flyttat till olika stallen langs hela kusten Guatalama-Honduras-Nicaragua-Costa rica). Staden i sig har en ´laid-back´kansla, den ar kantad av palmtrad men har tyvarr inte mycket att strander, befolkningen livnar sig framst pa fiske och turister. Det gar ingen vag till Livingston utan man maste aka bat. Tydligen har de tackat nej till vag-bygge for att behalla sin speciella charm.

Turen dit i en lancha (bat) kostade oss 200 qetzales var ToR (ca 170 kr), och det var verkligen val vart for vi hade en underbar dag. Pa var vag pa floden stannade vi ett par ganger och vi fick aven se en blandning av turister pa lyxbatar, lokalinvanare i hemsnickrade ekor, och hus med bade battre och samre standard langs den djungelbekladda strandkanten. Vi stannade ocksa till vid ytterligare nagot som kallades Agua Caliente (=hett vatten) och det var som en liten naturlig bassang med hett vatten pa ytan men kallt vatten en halv meter under ytan. Dar vagrade sedan var lancha att starta igen sa vi fick en extra timme vid det mysiga stallet. Jag, Marlene och tva av vara medresenarer passade pa att bada. Det var soligt och varmt och skont med ett dopp.

Nar vi val kom fram till Livingston ett par timmar senare hade vi 2 timmar pa oss och det var inga problem med att bade ta sig runt lite i den lilla staden plus att ata lunch. Vi sa ´hej da´till de tre personer vi umgats med det sista dygnet fran Rio Dulce eftersom de skulle vidare.

Livingston ar en av de sista anhalterna om man vill ta sig vidare darifran till antigen Belize eller Honduras, vilka man aka bat till. De tva Sweiziska tjejerna och den Australienske killen skulle alla vidare till Belize och kanske kommer vara vagar korsas igen eftersom vi ocksa ska dit snart.

Idag aker vi vidare till Poptun, dar vi ska bo pa Finca Ixobel. Det ska vara som en liten gard pa landet skulle jag gissa. Vi tankte stanna dar for att ge oss ut att rida. Marre har aldrig ridit har jag fatt veta sa det ska bli kul att se vad hon tycker. Vi stannar en eller maz tva natter ar tanken, innan vi tar oss vidare mot Tikal och ruinerna. Bussresan idag ska bara vara runt 2 timmar sa vi tankte forsoka oss pa lokalbussen, vilket vi inte testat annu i Guatemala utan bara akt privata minivans som man bokar fran hotellen. Transporterna i det har landet har vi upplevt mycket dyrare an ovriga lander sa vi far se hur lokalbussen har ar. Forutom transporter sa kanns boende och mat relativt billigt, tillomed billigare an ovriga lander vi besokt i centralamerika. Allt ar jattebra med oss och det kanns nastan som vi borjar rakna ner tiden nu eftersom det bara ar en manad kvar tills vi aker till New York. Tiden gar fort nar man har semester!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0