Tulum - Playa del Carmen

For tva dagar sen tog vi bussen fran Tulum till Playa del Carmen, ca 1 timmes bussresa norrut.
Vi stannade i Tulum i tre natter och tanken hade varit att vi skulle bo nagonstans pa stranden. Men sa traffade vi de Sweiziska tjejerna igen pa vagen fran Belize till Tulum och gjorde folje med dom istallet till ett vandrarhem som lag i sjalva stan; Weary hostel. Det var helt okey, vi fyra tjejer bodde i samma rum plus en svensk trevlig tjej, Julia, samt en man fran Osterrike. Som jag nog namnt var det 3 km till stranden narmaste vagen fran stan, men det gick ett par gratisbussar fran hostelet och sa anvande jag och Marre fotterna en dag for att ta oss hem och taxi en annan dag. Det var tre lugna dagar och vi forsokte halla oss uppe till halvtio atminstone, och roade oss pa kvallarna med att spela kort, lasa, och umgas med vara vanner pa vandrarhemmet. Det negativa med att bo i stan var just avstandet till stranden. Sjalva stan i sig hade inte sa mycket att erbjuda, med sina ca 4000 invanare har den lite restaruranger och barer men inte sa mycket mer. Ar man i Tulum sa ar man nog dar for stranden och lugnet. Faktum ar att stranden var helt underbar med turkosblatt vatten och en jattelang vit strand. Man kunde inte nog forundras over hur fint det var nar man lag dar.
Playa del Carmen ar daremot en riktig turistort, fran att ha varit en liten fiskeby for bara 20 ar sedan. Det kandes nastan som att stiga av planet till Kos eller Kreta stad, och inte bussen till Playa (som den allmant kallas for har). Efter vara lugna och "turistfria" dagar pa senaste kandes det kul att fa lite miljoombyte. Stranden ar fortfarande valdigt fin har aven om det inte som i Tulum, men den har staden har fordubblats pa bara fem ar och rutister fran nar och fjarran syns overallt. Stranden ar fortfarande inte "overbefolkad" vilket kanns skont. Hogsasongen borjar omkring den 15 december och haller i sig till mars.
Vi tankte forst bo pa ett vandrarhem har men sa sprang vi ater pa de Sweiziska tjejerna som foreslog ett "finare" hotell. Vi var och tittade pa vandrarhemmet (en sang i flerbaddsrum kostade ca 70 kr per person) och sen vandrade vi ner till hotellet All Riviera pa stranden dar tjejerna bodde. Vi fick ner det ursprungliga priset 310 kr per person och natt till 200 kr per person och natt och slog till! Vi har underbar utsikt bade over var pool och over stranden fran var balkong. Det kanns bade harligt och lyxigt att kunna bo sa bra nu i slutet, rent och frascht och inte inklamda i ett litet rum med fyra andra som i Tulum. Vingresor finns foresten pa vart hotell, sa har kan ni se hur det ser ut: All Riviera
Har finns bade Burger King, Mac Donalds och Wal-Mart och chicka kladbutiker, det kanns lustigt nar man rest ratt lange utan att se skymten av de stora amerikanska kedjorna eller modebutiker som faktiskt innehaller snygga klader.
Bade igar och i forrgar var vi ute en svang. I forrgar sprang jag pa en svensk kompis/bekant hemifran sa det var kul. Vi upptackte att det var billigt att ga ut har eftersom en hel del barer erbjuder gratis drinkar till tjejer. Trots det har det varit ganska lugna kvallar och efter att ha dansat lite under stjarnorna pa ett utomhusdisco sa har vi gatt hem vid ett.
Idag skiner solen igen och det ar valdigt varmt. Ska forsoka ta mig ner till stranden en stund for att ta ett dopp. En helt vanlig dag i Mexico, det kanns langt fran sno och kyla just nu..

Mexico - Tulum

Vi har haft alldeles for manga bra och lata dagar nu marker jag nar bloggen inte ar uppdaterad pa ett tag. Vi stannade pa Caye Caulker i Belize i ungefar fem dagar. Det var fint dar men tyvarr hade vi inte vadrets makter med oss och det hallregnade i tva dagar, och dessutom blev vi ranade pa rummet pa natten nar jag lag och sov. ..Men forutom det sa var det jattebra dar. Vi latade oss verkligen och spenderade mycket tid i solen, eller pa rummet framfor tv:n nar solen inte sken. De hade inte mycket att strander utom en plats som kallas "the split", dar var det desto mer folk dock. Manga unga resenarer som back-packade alternativt unga amerikaner som var pa semester en vecka och spenderade mycket tid med att dricka alkohol pa sin semester. Vi akte vidare till den storre on som ligger ca 40 minuter bort med bat - Ambergris. Vi bodde pa ett stalle som heter Rubys - ett ganska enkelt dubbelrum med badrum pa rummet men ingen tv denna gang - gick pa 25 dollar per natt for tva. Det lag direkt pa stranden och dar spenderade vi ganska mycket tid de tva dagarna - det var valdigt vackert dar.
Efter ca 1.5 vecka i Belize sa tog vi baten till Chatumal och ett nytt land - Mexico. Pa baten traffade vi pa tva tjejer fran Sweiz som vi traffat tidigare och umgicks med en dag i Guatemala - sa det var ett kart aterseende. De skulle precis som vi ocksa till Tulum sa vi hade folje. Baten fran Ambergris tog 90 minuter till Chatumal och sen var det ytterligare 4 timmar pa en buss. Tulum har varldens vackraste strand! (Okey, jag kanske overdriver lite men den ar valdigt vacker!) och vi har legat pa stranden bade igar och idag. Idag tog vi aven och aktiverade oss lite med att aka till Maya-ruinerna som finns i Tulum, precis vid stranden. Nackdel har ar att sjalva stan ligger 3 km ifran stranden sa det ar en bit att ga. Fast idag akte vi taxi, det kostar bara 30 kronor sa det ar ju nastan gratis.
Tjejerna akte vidare idag till nasta anhalt Playa del Carmen och vi kommer aka dit imorgon. Har i Tulum bor vi pa Hostel, det ar sex sangar i varje rum och kostar 130 Pesos och da ingar frukost. Helt okey stalle men det hander inte sa mycket varken dar eller i stan. Vi har inte riktigt listat ut kursen har eller hur vi ska rakna. Men for enkelhets skull har vi kommit pa att vi kan rakna 130 Pesos som 13 dollar. Men vi har nog tagit i lite da, tror det ar lite billigare.
Usch, vilket langt och trakigt inlagg. Har iallafall lagt upp nagra bilder pa FB fran Belize sa ni far se hur harligt vi hade det dar :) Vi konstaterade idag ocksa att det ar exakt en manad kvar till jul!

Belize - Caye Caulker

Wow - vilken harlig o vi hamnat pa! Igar tog vi bussen fran Guatemala in till Belize. Kanns underbart att forsta vad folk sager eftersom de pratar engelska har. Efter en 40 min battur till fran Belize city kom vi fram till on vi befinner oss pa. Bor nu pa The Tropics Hotel och har det bra! Stannar nagra dagar o tar det lungt!

Rio Dulce - Livingston

Igar tog vi en dagstur till Livingston. Det ar den kuststaden manga svarta bor i, sk Garifunas, som jag nog redan namt (historien gar tillbaka till slavtiden och efter en revolution sa lamnade britterna av de svarta slavarna pa on Roatan i Honduras och sedan har de flyttat till olika stallen langs hela kusten Guatalama-Honduras-Nicaragua-Costa rica). Staden i sig har en ´laid-back´kansla, den ar kantad av palmtrad men har tyvarr inte mycket att strander, befolkningen livnar sig framst pa fiske och turister. Det gar ingen vag till Livingston utan man maste aka bat. Tydligen har de tackat nej till vag-bygge for att behalla sin speciella charm.

Turen dit i en lancha (bat) kostade oss 200 qetzales var ToR (ca 170 kr), och det var verkligen val vart for vi hade en underbar dag. Pa var vag pa floden stannade vi ett par ganger och vi fick aven se en blandning av turister pa lyxbatar, lokalinvanare i hemsnickrade ekor, och hus med bade battre och samre standard langs den djungelbekladda strandkanten. Vi stannade ocksa till vid ytterligare nagot som kallades Agua Caliente (=hett vatten) och det var som en liten naturlig bassang med hett vatten pa ytan men kallt vatten en halv meter under ytan. Dar vagrade sedan var lancha att starta igen sa vi fick en extra timme vid det mysiga stallet. Jag, Marlene och tva av vara medresenarer passade pa att bada. Det var soligt och varmt och skont med ett dopp.

Nar vi val kom fram till Livingston ett par timmar senare hade vi 2 timmar pa oss och det var inga problem med att bade ta sig runt lite i den lilla staden plus att ata lunch. Vi sa ´hej da´till de tre personer vi umgats med det sista dygnet fran Rio Dulce eftersom de skulle vidare.

Livingston ar en av de sista anhalterna om man vill ta sig vidare darifran till antigen Belize eller Honduras, vilka man aka bat till. De tva Sweiziska tjejerna och den Australienske killen skulle alla vidare till Belize och kanske kommer vara vagar korsas igen eftersom vi ocksa ska dit snart.

Idag aker vi vidare till Poptun, dar vi ska bo pa Finca Ixobel. Det ska vara som en liten gard pa landet skulle jag gissa. Vi tankte stanna dar for att ge oss ut att rida. Marre har aldrig ridit har jag fatt veta sa det ska bli kul att se vad hon tycker. Vi stannar en eller maz tva natter ar tanken, innan vi tar oss vidare mot Tikal och ruinerna. Bussresan idag ska bara vara runt 2 timmar sa vi tankte forsoka oss pa lokalbussen, vilket vi inte testat annu i Guatemala utan bara akt privata minivans som man bokar fran hotellen. Transporterna i det har landet har vi upplevt mycket dyrare an ovriga lander sa vi far se hur lokalbussen har ar. Forutom transporter sa kanns boende och mat relativt billigt, tillomed billigare an ovriga lander vi besokt i centralamerika. Allt ar jattebra med oss och det kanns nastan som vi borjar rakna ner tiden nu eftersom det bara ar en manad kvar tills vi aker till New York. Tiden gar fort nar man har semester!


Rio Dulce

Vi har haft ett par harliga dagar i Lanquin och naturunderverket (?) Semuc Scampey. Just nu ar jag jattetrott i huvudet sa jag kan knappt tanka klart, likval stava ratt.. Men iallafall, sa bodde vi pa ett stalle som heter Zephyr lodge for 30 kr per natt i sovsal. Det var ett ratt mysigt stalle och vi hade varldens finaste utsikt darifran, eftersom det lag uppe pa ett berg kan man saga. Valdigt vackert!! Semuc Shampey var ocksa valdigt fint och vi var dessutom i en grotta - dar man gick i ca 1.5 timme i grottan och fick bara med sig ett ljus hela tiden for att overhuvud taget kunna se nagot. Det var vatten i grottan ocksa sa ibland fick man simma sa gott man kunde. Det var ratt haftigt.

Vi traffade tva trevliga amerikaner som vi hangde med lite i Lanquin men idag akte vi vidare och de akte mot motsatt hall. Vi tog en minibuss till Rio Dulce, en tur pa 5 timmar pa valdigt snirkliga vagar for det mesta och bara enfilig sandvag i bergen med en del stup sa hjartat nastan satt i halsgropen ett par ganger. Men det var en fin vag och vi stannade ocksa vid ett vattenfall som heter Agua Caliente (= Hett vatten). Det var supercoolt, det var ett vattenfall med verkligen HETT vatten som kom ner i vattenfallet (det ar varmt pga vulkanisk aktivitet). Vi badadade dar och sen akte vi vidare till Rio Dulce - dar vi ar nu.

Pa bussen traffade vi en australiensk kille och tva tjejer fran Sweiz som var trevliga, sa vi folde med dom till ett vandrarhem som de skulle till. Har bor vi i en sovsal for ca 25 kr, sjalva sovsalen ar inte sa charmig i sig men det ar rent och helt okey. Daremot tyckte vi genast att det hade en mysig kansla och sa aven stan har. Vi (jag och Marre och vara nyfunna vanner) tog en lokalbuss till ett kastell har i narheten och det var trevligt, ett fint fort och en fin park. Ja, det ar ungefar vad vi hunnit med sista dagarna.. Imorn tankte vi forsoka ta oss vidare till Livingston, en stad som ligger vid kusten och dar den svarta befolkningen till stor del tydligen bor, sk. Garifunas. Har inte riktigt bestamt om vi bara ska aka dit over dan eller om vi ska stanna dar en natt.. Vi far fundera..


Antiga - Lanquin

Ett kort inlagg for vi ska alldeles strax ut och ata middag. Igar kom vi tillbaka till Antigua och bor nu pa Yellow House, vilket ar ett trevligt hostel. Vi bor i ett 3-baddsrum for ca 50 kr per person och natt och da ingar en jattebra frukost med massa frukt, agg, pannkakor och kaffe eller te. Det ar valdigt rent och frascht har och sangarna ar bade stora och madrasserna bra - sanna dar grejer man uppskattar nar man reser.. Stannar en natt till for imorgonbitti ska vi ta en minibuss till Lanquin och bo dar ett par natter. I Lanquin aker man sedan ut pa en dagstur till Semuc Champey, vilket har en massa olika pooler av naturligt vatten som ska skifta i emeraldgron till turkost till morkblatt och det ska vara valdigt fint dar - battre kan jag inte forklara det just nu utan att ha varit dar.. Det kommer ta oss atta timmar att komma dit sa vi hoppas det ar vart det, de som varit dar sager att det ar det. Eftersom vi har hittat den storsta mataffaren i hela centralamerika tror jag (typ som Coop Forum hemma och de ar det inte gott om har, mest en massa mini mini-butiker overallt) sa har jag och Marre varit o storshoppat dar infor var langa bussresa imorn.

Var grupp som var fem ett tag krymte ju till fyra nar australiensiska Ellouise akte vidare och sen krymte den till tre igar nar jag, Marlene och svenska Klara akte vidare igar hit till Antigua. Imorn blir vi bara tva igar da jag och Marlene lamnar Klara har eftersom hon sen ska at ett annat hall. Det ar for ovrigt svinkallt har pa natterna! Ingen aning om temperatur, vi har gissat lite och jag tror pa 14 grader medans Klara tror pa 9 *)  ! Dagarna ar jattefina dock sa det ar skont. Forhoppningsvis blir det lite varmare i Lanquin men ar osaker pa det (det beror ju helt pa vilken hojd man ar pa) men stoppen efter det ska vara varma sa det ar ju nagot att se fram emot om inget annat! Na, nu ar det hog tid for middag. Hasta la vista.

*) Kollade just pa MSN Wether - det ar 14 grader har pa natten! Och 21 pa dan. Tur man har dubbla tacken pa rummet..

Lago de Atitlan - Guatemala

Det tog oss ca 3 timmar och kostade 50 kr att i minibuss ta oss fran Antigua till Panajachel vid lake Atitlan. Alla bilar so far har varit sena, sa det ar gutatemalisk tid som galler har tydligen. Om vi bokat en buss att hamta oss klockan fyra, borjar vi bli oroliga fem over fyra att den inte kommer komma. Men visst gor den det - bara guatemalisk tid. Man lar sig. Man lar sig aven att plussa pa tid overallt, dvs om de sager att en resa tar tva timmar sa plussar vi alltid pa en timme sa brukar det vara ungefar jamt..

Lake Atitlan har 15 byar runt sjon varav Panajachel som vi stannade en natt i, ar den storsta med ca 15 000 invanare. Vi var ute och kakade pa kvallen nar vi kom fram for att sedan ga och lagga oss tidigt - och ga upp tidigt nasta morgon for att ta oss till Guatemalas kandaste marknad Chichi.

Vi fick ner priset pa var minibuss fran 12 dollar per person till 10 dollar (tur och retur marknaden). Vi fick aven ner priset pa vart hotell fran 75 kr till 35 kr per person. Det ar prutande som galler aven har! Vi har varit lite daliga pa prutandet, och jag som brukade vara sa bra pa det..

Chichi-marknaden var stor och lokalbefolkningen hade kommit fran nar och fjarran for att salja allt fran vaskor, till tramasker och smycker och en massa annat.. I Chichi fick vi aven beskada en helig procession i form av nagot som kallades Santo Tomas. Manniskor som var kladda i lokala drakter, spelandes pa trummor och flojtar, smallde raketer och hade rokelser. ..Jag shoppade inte mycket alls, men Marre hittade en hel del pa marknaden.

Pa eftermiddagen var vi tillbaka i Panajachel bara for att ta baten over till andra sidan sjon - San Pedro - dar vi ar nu, en jattemysig liten by. Sjalva sjon Atitlan uppstod for 85 000 ar sedan vid en stor vulkanisk explosion. Explosionen skapade en 300 meter djup krater som med tiden fylldes med farskvatten. Runt sjon finns tre stycken vulkaner.

Vi befinner oss pa ca 1500 meters hojd over havet och dagarna ar valdigt varma och skona av solen men kvallarna ar ganska kyliga! Det ar shorts och linne pa dagen men langbyxor och troja pa kvallen som galler.

Idag har var australienska resesallskap Ellouise akt vidare. Hon ar en jattetrevlig tjej och varit ett roligt sallskap for oss alla. Vi stannar har i ett par dagar skulle jag gissa nu nar vi inte har brattom langre, sa det blir skont. Nar vi aker harifran lamnar vi ocksa amerikanska Steve kvar har. Han ska plugga Spanska har en tid. Det ar relativt billigt att spanska-kurser och de finns lite overallt. Har hort om priser mellan 80 och 120 dollar for 1 vecka med 4 timmars spanska-kurs per dag och inkvartering hos inhemsk familj med alla maltider inkluderade. Priserna variera beroende om man vill lasa 2 eller 4 timmar per dag, om man vill ha maltider inluderat eller inte osv..

Sedan ar det bara jag, Marre och svenska Clara kvar och jag tror hon foljer med oss tillbaka till Antigua dar vi sedan aker at olika hall.

Vi har funderat pa att vandra ett par dagar runt en liten bit av sjon har (mellan San Pedro och Santa Cruz) men jag har last nagonstans att det kan vara valdigt farligt sa vi maste kolla upp om det ar mojligt och sen bestamma hur vi gor med det. Idag blir det iallafall mest lungt iallafall. Vi har haft en lang och god frukost och sedan ar det nog lasa, slappa, och sola som star pa menyn narmast..

RSS 2.0