"Ingen kan beskylla oss for att inte fa motion"

Nu har vi varit i Nicaragua i nastan en vecka skulle jag gissa. Man glommer latt vilken dag det ar nar man ar ute o reser. Kanns som det har kommer bli ett langt inlagg... Har nu kommit till Granada, vilket ligger ungefar i mitten av landet och ar en gammal kolonialstad (?) med fina hus. Men vi tar det fran senast, vilket var i Costa Rica, La Fortuna. La Fortuna har del att erbjuda, vulkan-hiking, hot springs, och vattenfall bland annat.

Vi bodde ju en natt pa det s.k femstjarniga hostelet dar vi hade en jatteharlig dag vid poolen. Det var ett fint vandrarhem och vi sov i en dorm (sovsal) med 6 baddar for 14 USD per person. Dagen darpa kande vi ett par regndroppar pa formiddagen och bestamde oss for att byta vandrarhem nar vi inte tankt anvanda poolen. Vi flyttade in pa ett hostel for 6 USD pp istallet och dar stannade vi tva natter.

Dag 2 akte tog jag o Marre en 5 km lang promenad i den stekheta solen till Baldi Hot Springs (ska erkannas att sista biten fick vi dock lift av en kille som akte forbi). La fortuna har tre olika stallen med Hot Springs men vi valde Baldi aven om jag hort att det ar lite disney-kansla over stallet och inte ser sa naturligt ut (de ar 100% naturella med varme fran vulkanen). Vi var bada glatt overaskade dock nar vi kom fram, det var jattefint! Vi betalade 22 USD och da ingick intrade plus en middag, som ocksa var over var forvantan! Vi kom dit vid tva och trodde vi skulle stanna ett par timmar, men nar de stangde 22.00 pa kvallen var vi fortfarande kvar! De har ca 16-18 olika pooler men varierande grader mellan 37 och 67C. Den varmare gick knappt att stoppa tarna i! Pa Baldi traffade vi ocksa tre killar som vi halsat pa tidigare pa vart vandrarhem -Bou, Omri och David- sa vi hangde med dom hela eftermiddagen och kvallen. Nar vi val var tvugna att lamna Baldi akte vi tillbaka till stan och gick ut pa en bar och det blev en sen kvall.

Dagen efter tog jag, Marre och David fran Sweiz, en taxi till ett vattenfall. Minns inte vad det heter men det lag 7 km utanfor La Fortuna och kostade 9 USD att komma in i parken. Det var ett ratt fint vattenfall och vi badade under det och stannade ett par timmar.

Den 4:e morgonen gick vi upp tidigt for att ta bussen mot nasta resmal och land- Nicaragua! Det tog ca 6-7 timmar till gransen, en timmme ungefar for att komma over och sedan ca en timme ytterligare till var destination San Juan Del Sur. Det kostade inget att lamna Costa Rica men Nicaragua ville ha 12 dollar av oss for att komma in i landet. Personligen gillar jag inte gransovergangar sa mycket. Det ar mycket folk, manga forsaljare och allmant stressande. Men det gick hyffsat smidigt och vi tog oss vidare med den lokala bussen.

Vi kom da till San Juan Del Sur, en kuststad och Nicaraguas storsta turistort (men lagom stor och fortfarande en liten mysig semesterort som vi verkligen gillade). Vi bodde pa ett ganska mysigt pensionat, the Secret Cove inn, som agdes av en amerikan, ett dubbelrum kostade 22 USD for oss bada per natt inkl frukost. For ovrigt var det massor av amerikaner dar. En del pa semester, men manga hade kopt hus, oppnat hotell eller cafeer, eller surf-butik.. Vi var ocksa ute och surfade en dag och jag var makta imponerad av Marlene som stod upp pa bradan redan hennes andra forsok tror jag det var. Vi spenderade ca 4 dagar dar och hade det bra.

I mandags skulle vi sa aka vidare och jag tror ambivalens ar ett slaktdrag for vi kunde inte riktigt bestamma oss for om vi skulle till Ometepe (en o) eller om vi skulle skippa det och aka direkt till Granada (staden dar vi ar nu). Efter lite velande blev det Ometepe anda. Det tog ca tre timmar att ta sig dit, varav en timme pa lokalbuss, en timmes vantan pa farjan och en timmme pa farjan over till on. Ometepe ar en o som ligger i den 3:e storsta sjon i Nord o Sydamerika. Vi bodde i sjalva "huvudstaden" i tva natter pa ett riktigt hippi-stalle, ett vandrarhem som heter Hospedaje Central. Bohemiskt var fornamnet, och vissa sag ut som de varit tradkramare pa 80-talet. Vi betalade 3.50 dollar per person och natt sa det ar det klart billigaste hittills iallafall (man kunde aven fa bo i en hangmatta for 2 dollar om man ville - och joda det fanns de som sov dar). Tror Marre gillade stallet ganska snabbt och nar jag val vant mig sa tyckte aven jag att det var ett ratt charmigt stalle. Vi hade en heldag pa on och  tog oss runt med buss och till fots. "Ingen kan beskylla oss for att inte fa nagon motion" utbrast Marlene efter en ca tre timmmars promenad i hettan i diverse banan-plantage.. Vi besokte Ojo de agua ("Vattnets oga") - en  naturlig hot spring det med, det var dock mer naturligt och bara en pool. Det var skont med ett dopp iallafall och det var fin miljo. Vi var aven i Playa Santa Domingo, som normalt ar en jattefin vit strand men som nu lag under vatten efter allt regn i september. (vi har for ovrigt bara haft sol de senaste tva veckorna, efter vara forsta tre dygn men skyfall) Och Ometepe har, precis som San Juan del Sur, en valdigt vacker solnedgang.

Imorse akte vi sa vidare till ursprungs-iden: Granada. Om vi raknat ut att det kommer ta oss ca 2.5 timme att komma fran en by/stad till en annan, sa tar det ungefar det dubbla. Och for den som undrar over sakerheten sa kanner vi oss bada ganska sakra i Nicaragua an sa lange. De sager att Nicaragua ar ett av de sakrare / tryggare landerna i hela centralamerika men sjalvklart maste man ibland vara pa sin vakt. Det ar ocksa mellan 50-70% arbetsloshet har (beronde pa vem man fragar..) och de har en regering just nu som ar at det kommunistiska hallet sa laget ar inte precis sa bra for folk har som vi forstar det.

Just nu bor vi iallafall pa ett trevligt och rent och frascht stalle som heter Oasis. Se www.nicaraguahostel.com sa ser ni var vi befinner oss. Nu ar det hog tid att ga ut o hitta nagot att ata!! Hasta luego!






Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0